lifestyle

Esencja herbaciana

Esencję herbacianą przygotowuje się w czajniczku, zalewając susz herbaciany wodą o odpowiedniej temperaturze. Właściwości esencji zależą od czasu zaparzania i temperatury wody – może być pobudzająca, uspokajająca, gorzka, a nawet dezynfekująca jak jodyna.

Przygotowywanie esencji w małym czajniczku wywodzi się z Rosji. Do dziś często przygotowuje się tam herbatę w samowarze – w dolnej części wrze woda, a na górze, ogrzewany parą, znajduje się czajniczek z esencją herbacianą. Mocny napar herbaciany z czajniczka wlewamy do filiżanek i rozcieńczamy gorącą wodą.

Turcy przygotowują esencję przez kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt minut. Używają dwóch dzbanków umieszczonych jeden na drugim – w dolnym gotują wodę, którą zalewają susz herbaty w górnym dzbanku, a następnie dolewają wody do dolnego dzbanka i gotują ją ponownie. Górny dzbanek z esencją jest przez cały czas ogrzewany parą z dolnego. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy gorącą wodą.

W dalekiej Azji esencję herbacianą stosuje się do odkażania ran. Długo gotowany wywar z liści herbacianych, po ostudzeniu, służy do przemywania ran i bandażowania. Tak mocna esencja herbaciana działa ponoć skuteczniej niż wywar z kory dębu.

Powrót do bloga