lifestyle
Gdzie rośnie herbata?

Herbatę uprawia się głównie w strefie międzyzwrotnikowej, w ponad 30 krajach na całym świecie. Mimo korzystnych warunków klimatycznych, plantacje herbaty zajmują jedynie określone, często niewielkie obszary w tych krajach.
Najwięksi producenci herbaty znajdują się w Azji, w tym w Indiach, Chinach, Japonii, Sri Lance, Indonezji, na Tajwanie, w Pakistanie, Malezji, Birmie, Wietnamie, Iranie i Turcji. W Indiach znane regiony herbaciane to Assam i Darjeeling, a także Dooars, Nilgiri, Sikkim, Terai i Travancore.
W Chinach uprawy herbaty są zlokalizowane głównie w zachodnich prowincjach graniczących z Tybetem oraz we wschodnich prowincjach nadmorskich, takich jak Zhejiang, Hunan, Syczuan, Fujian, Yunnan, Fukien i Anhui.
Japonia specjalizuje się w produkcji zielonej herbaty, którą uprawia się głównie w prowincji Shizuoka, niedaleko góry Fuji. Na Sri Lance, zwanej również Cejlonem, najlepsze herbaty pochodzą z prowincji Uva na wschodzie, Dimbula na zachodzie oraz Nuwara Eliya.
W Indonezji herbatę uprawia się na Jawie i Sumatrze, podczas gdy na Tajwanie warunki do uprawy herbaty są szczególnie korzystne w centralnym regionie wyspy, zwłaszcza w powiecie Nantou.
W Afryce herbata jest uprawiana m.in. w Kamerunie, Kenii, Sudanie, Ugandzie, Tanzanii, Malawi, Zimbabwe, Mozambiku, Kongu, Rwandzie, Burundi, Mali, RPA oraz na wyspach Mauritius i Azory. Zdecydowana większość produkcji to czarne herbaty, wykorzystywane głównie do mieszanek i zaspokajające lokalne rynki, z niewielkim eksportem.
W Ameryce Południowej herbatę uprawia się w Brazylii, Argentynie, Ekwadorze, Peru, a w mniejszych ilościach także w Chile, Kolumbii i Boliwii. W Ameryce Środkowej plantacje znajdują się w Meksyku, Gwatemali oraz na Jamajce.
W północnej Australii (Queensland), Oceanii, Nowej Gwinei (Papua) oraz na wyspach Fidżi również znajdują się plantacje herbaty. W Gruzji, szczególnie w regionie Batumi, również produkuje się herbatę, choć obecna produkcja pokrywa jedynie 10% krajowego zapotrzebowania.