lifestyle
Herbata z łodyżek – Kukicha Shigure

Choć klasyczna herbata wytwarzana jest z liści herbacianych – im delikatniejsze, tym lepszy napar – niewiele osób wie, że również herbaciane łodyżki znajdują zastosowanie w produkcji suszu. Herbata z ich dodatkiem jest łagodniejsza od innych, bardziej typowych odmian.
Kukicha Shigure to unikalna herbata, która powstaje nie tylko z liści, ale także z łodyżek, a dokładniej z pączka i trzech górnych listków wraz z łodygami. Nazwa tej herbaty – Kukicha Shigure – od japońskich słów „kuki” (łodyga) i „shigure” (świeży, lekki deszczyk), doskonale oddaje jej charakter.
Zielona Kukicha Shigure wyróżnia się jasnożółtą barwą i orzeźwiającym, łagodnym smakiem z subtelną nutą kwiatowego aromatu. Ze względu na niską zawartość garbników i kofeiny, napar ten można pić bez ograniczeń. Jest polecany dla osób w każdym wieku, również dla dzieci – dla najmłodszych świetnie sprawdzi się w połączeniu z sokiem owocowym. Herbata Kukicha Shigure działa uspokajająco, ma silne właściwości antyoksydacyjne i alkalizujące.
Aby przygotować idealny napar, zaleca się parzenie herbaty Kukicha Shigure przez około 2 minuty w wodzie o temperaturze 60–80°C. W zależności od preferencji smakowych (ci, którzy wolą mocniejszy napar, mogą dodać nieco więcej suszu) używa się jednej łyżeczki na filiżankę. Zieloną Kukichę można zaparzać dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, bez utraty jej delikatnego smaku.