lifestyle
Ile kolorów ma herbata?

Chiński Cesarz Huej-cung (1101-1124) rozróżniał dwadzieścia rodzajów herbat, z których najwyżej cenił herbatę białą – za jej wyjątkową delikatność i specyficzne właściwości. Współcześni Chińczycy klasyfikują już „jedynie” sześć rodzajów herbaty: zielone, białe, żółte, turkusowe, czerwone i czarne. Nazewnictwo to może być nieco mylące dla Europejczyków, którzy herbaty nazywane przez Chińczyków czerwonymi określają jako czarne, a chińskie czarne – czerwonymi. Pojawia się również kolejny kolor – niebieski – który odnosi się do herbat oolong, zaliczanych w Polsce do herbat czerwonych, a w Chinach… turkusowych.
Podstawowym kryterium podziału herbat jest stopień fermentacji suszu oraz kolor liści i naparu.
Herbata zielona
Powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu poddawana jest procesowi suszenia. Dzięki temu przechowuje więcej cennych składników od herbat fermentowanych i jest delikatniejsza w smaku.
Biała herbata
Wytwarzana jest z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Krzewy, z których powstaje biała herbata, są często dodatkowo chronione przed słońcem, aby zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Zerwane pączki więdną i są suszone, mają odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu napar ma kolor jasnosłomkowy.
Herbata żółta
Jej wytwarzanie jest podobne do produkcji herbaty białej, różni się jedynie wydłużonym czasem schnięcia. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty, a uważana jest za najszlachetniejszą ze wszystkich herbat.
Herbata oolong
Często nazywana „niedofermentowaną” lub „półfermentowaną”. Produkowana jest w Chinach kontynentalnych i na Tajwanie. Jej fermentacja wynosi od około 20% (Chiny) do 60% (Tajwan). Proces produkcji zaczyna się od więdnięcia liści, które następnie umieszcza się w wiklinowych koszach, którymi od czasu do czasu potrząsa się, aby ułatwić fermentację. Po kilku godzinach proces ten zatrzymuje się poprzez suszenie liści. Liście pozostają całe, nie są połamane przez zwijanie.
Herbata czerwona
Jest to herbata półfermentowana, a jej szczególnie cenionym przykładem jest Pu-Erh, która poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Ma silny zapach i smak, uważana jest za herbatę wyjątkowo korzystnie wpływającą na zdrowie.
Herbata czarna
Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Jedna z popularnych przypowieści głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zamoknięcia ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.