lifestyle

Parzenie zielonej herbaty

Parzenie herbaty to dla wielu rutyna, dla innych – rytuał. Wielu z nas szuka w niej medytacji i spokoju, podobnie jak dawni mistrzowie herbaciani. Picie herbaty staje się sposobem na relaks, wyciszenie oraz budowanie relacji międzyludzkich.

Aby cieszyć się herbatą, nie musimy zdobywać pełnej wiedzy na temat chińskiej czy japońskiej kultury. Wystarczy okazać jej zainteresowanie i szacunek. Być może ten popularny w Polsce napój pomoże nam znaleźć wewnętrzny spokój i wyciszenie.

Jak parzyć zieloną herbatę

Mówi się, że prawdziwy smak zielonej herbaty oceniamy dopiero po trzecim łyku. Pierwszy łyk przygotowuje nas do picia, drugi budzi nasze zmysły, a trzeci pozwala w pełni cieszyć się smakiem. Aby tak było, herbata musi być poprawnie zaparzona. Każdą herbatę – czarną, zieloną czy białą – należy parzyć odpowiednio do jej rodzaju. Sposób parzenia zależy również od wielkości liści. Im większe i bardziej zwinięte liście, tym dłużej powinniśmy je parzyć. Czarną herbatę i mieszanki ziołowe najlepiej zalewać prawie wrzącą wodą. Zielone herbaty smakują najlepiej, gdy zalewamy je wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza, w zależności od gatunku i wielkości liści.

Temperatura parzenia zielonej herbaty

Dokładne ustalenie temperatury wody ułatwi nam specjalny termometr, ale można sobie poradzić także bez niego. Wystarczy odczekać odpowiedni czas po zagotowaniu wody – po 3-4 minutach osiąga ona 90 stopni Celsjusza, a po 12-14 minutach – 75 stopni Celsjusza. Do przygotowania aromatycznej i smacznej herbaty najlepsza jest miękka woda o niskiej zawartości wapnia. Pamiętajmy, aby nie gotować wody zbyt długo, najlepiej przerwać proces na etapie tzw. „białego wrzątku”. Jak go rozpoznać? Pierwsze stadium gotowania rozpoczyna się, gdy od dna i ścianek naczynia odrywają się pęcherzyki powietrza, które pojawiają się na powierzchni wody. W drugim stadium pęcherzyki masowo unoszą się ku górze, powodując lekkie zmętnienie, a nawet zbielenie wody. Ten etap właśnie nazywamy „białym wrzeniem” – trwa on krótko i szybko przechodzi w trzecie stadium – intensywne i burzliwe wrzenie.

Ile razy parzyć zieloną herbatę

Większość zielonych herbat nadaje się do dwu- lub trzykrotnego parzenia. Pierwsze parzenie, które ma właściwości pobudzające, powinno trwać krótko – około 1-3 minut. Kolejne parzenia, które działają relaksująco, mogą być już dłuższe. Herbata sprzedawana jest w postaci suszu składającego się z dużych liści (parzymy je dłużej), herbat ekspresowych zawierających krótsze i połamane liście, aż po postać sproszkowaną. Ostatnia to Matcha, która jest obecnie bardzo modna i z powodzeniem może zastąpić poranną kawę.

Powrót do bloga