lifestyle
Delikatna Sencha – harmonia smaku i zdrowia

Wykwintna i delikatna, doskonała dla układu trawiennego i wspomagająca spalanie tkanki tłuszczowej.
Sencha to japońska zielona herbata przygotowywana z całych liści. Jej napar charakteryzuje się subtelnym, szlachetnym smakiem i aromatem, a jednocześnie doskonale wspiera trawienie. Szczególnie polecana po posiłkach, pomaga organizmowi w przyswajaniu składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, spowalnia proces starzenia i wspiera naturalną odporność organizmu.
Sencha jest także ceniona przez diabetyków. Zawarte w niej goryczki pomagają regulować poziom cukru we krwi, stymulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. Co więcej, polifenole obecne w tej herbacie przyspieszają metabolizm i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.
Najwyższej jakości Sencha pochodzi z pierwszego zbioru, który odbywa się od końca kwietnia do połowy maja. Choć większość liści zbierana jest maszynowo, najcenniejsze herbaty powstają z liści ręcznie zbieranych. W niektórych regionach Japonii zbiór powtarza się co 45 dni, do czterech razy w roku. Jednak to właśnie dwa pierwsze zbiory dostarczają liści o najlepszej jakości – herbata z pierwszego zbioru wyróżnia się wyjątkową subtelnością, natomiast z drugiego ma intensywniejszy smak i wyższą zawartość tanin, ponieważ dojrzewa w pełnym słońcu.
Proces produkcji Senchy obejmuje parowanie świeżo zebranych liści, suszenie i zwijanie ich w charakterystyczne, wąskie igły. Aby w pełni wydobyć jej smak i właściwości, należy zaparzać ją przez około 2 minuty wodą o temperaturze 65-80°C.