lifestyle

Domowa herbata na zimno – różne sposoby przygotowania

Najpopularniejszą metodą przygotowania domowej Ice Tea jest zaparzenie herbaty w tradycyjny sposób i jej schłodzenie – w lodówce lub przez dodanie kostek lodu. Taki napój świetnie smakuje z różnymi dodatkami, np. listkami świeżej mięty, miodem, sokiem owocowym (malinowym, pomarańczowym, cytrynowym) czy kawałkami owoców, takich jak truskawki czy ananas.

Innym pomysłem jest przygotowanie mocnego naparu – esencji herbacianej – i rozcieńczanie go według potrzeb zimną wodą lub lodem. Można także zamrozić esencję w foremkach do lodu – tak powstaną kostki herbaciane, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do napojów z sokiem, mięty czy wody. Eksperymentując z różnymi rodzajami klasycznych herbat, herbatek owocowych lub ziołowych, uzyskamy kostki o różnorodnych kolorach i aromatach.

Warto pamiętać o zasadach parzenia herbaty – od czasu zaparzania zależy, czy napar będzie pobudzający, czy relaksujący. Należy również unikać długiego przechowywania naparu – wyjątkiem są oczywiście herbaciane kostki lodowe, które można zamrozić na dłużej.

Ciekawą technikę mają Japończycy – do dzbanka wsypują dwukrotnie większą porcję wysokogatunkowej zielonej herbaty niż zazwyczaj, po czym dodają kostki lodu. Napój przykrywają i czekają, aż lód się powoli rozpuści. Osoby niecierpliwe mogą popijać herbatę już w trakcie tego procesu. Taki sposób „parzenia” pozwala uzyskać delikatny, łagodny napar o wyjątkowym smaku. Aby przyspieszyć proces, lód można wcześniej rozkruszyć.

Zieloną herbatę, jak wiadomo, można parzyć wielokrotnie. Ciekawy efekt osiągniemy, jeśli po tradycyjnym zaparzeniu, zalejemy pozostałe liście zimną wodą i odstawimy naczynie na kilka godzin w chłodne, zacienione miejsce. Po naciągnięciu otrzymamy delikatny, chłodny napój o działaniu uspokajającym. W miarę ubywania herbaty, możemy sukcesywnie dolewać wodę, uzyskując kolejne „parzenia”.

Najprostszy sposób to po prostu wsypanie suszu do dzbanka i zalanie go zimną wodą. Po kilku godzinach otrzymamy łagodną w smaku, orzeźwiającą herbatę – mniej gorzką, z niższą zawartością kofeiny i garbników niż w naparze tradycyjnym. Tą metodą można przygotować praktycznie każdy rodzaj herbaty – klasycznej, ziołowej lub owocowej. Delikatne herbaty, jak biała czy zielona, warto moczyć przez około 4 godziny. Czarne lub fermentowane (ew. ziołowe) – nawet do 10 godzin. Proporcje suszu do wody powinny być przynajmniej takie same, jak przy gorącym parzeniu. Jeśli zależy nam na intensywniejszym smaku, warto użyć dwa razy więcej herbaty.

Na koniec – kilka ważnych wskazówek:

– Domowa Ice Tea zawiera te same składniki co herbata parzona na gorąco: teinę, antyoksydanty i garbniki.

– Mocna herbata nie jest odpowiednia dla dzieci, a także dorośli powinni zachować umiar w jej spożyciu.

– Dzieciom najlepiej podawać napar słaby, rozcieńczony wodą.

– Najlepszym wyborem dla najmłodszych będą owocowe herbatki na zimno, np. jabłkowa, truskawkowa, rabarbarowa czy malinowa.

– Napar najlepiej spożyć możliwie jak najszybciej po przygotowaniu – nie zaleca się jego długiego przechowywania..


Powrót do bloga